Μίλτος Ζαμπάρας: Πράσινη ανάπτυξη για την Κοινωνία και όχι για τα λόμπι

 


Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις Αστικές Πολιτικές στην Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Μίλτο Ζαμπάρα,  Χρήστο Μπουκώρο, Φωτεινή Αραμπατζή και  Ιλχάν Αχμέτ......

Ο Μίλτος Ζαμπάρας επισήμανε στην ομιλία του: «Τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν σε μεγάλες πόλεις ενώ στη χώρα μας ο μισός πληθυσμός βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Τα δεδομένα αλλάζουν και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Δυστυχώς η τραγικά ανεπαρκή στάση της κυβέρνησης στις πλημμύρες τις Θεσσαλίας, στις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια, στον Έβρο και σε όλη τη χώρα δείχνει το έλλειμα που υπάρχει αλλά και τις συνέπειες  αυτού του ελλείματος. Ξέρουμε ότι μέχρι το 2050  ότι οι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 20 μέρες το χρόνο και ο κίνδυνος για μεγάλες πυρκαγιές θα αυξηθεί κατά 50%. Χρειάζεται άμεσα κατάρτιση της κατάλληλης στρατηγικής και πολίτικων που θα λειτουργούν υπέρ της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας». 

Τόνισε ότι η προσαρμογή του Αστικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Αλλαγή είναι σοβαρή και περίπλοκη υπόθεση και πρέπει περιλαμβάνει στρατηγικές μείωσης των επιπτώσεων της ανόδου της θερμοκρασίας και την αλλαγή ατμοσφαιρικών προτύπων. Πρότεινε στη συνέχεια δράσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιπτώσεων όπως για παράδειγμα την αύξηση των χώρων πρασίνου, τη διαχείριση υδάτων με κοινωνικό πρόσημο, τη βιώσιμη μετακίνηση, ενεργειακά αποδοτικά κτήρια με φτηνό ρεύμα για όλους, αστικό προγραμματισμό και σχεδιασμό με συμμετοχή της κοινότητας.

Κλείνοντας ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε: «Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή της κοινωνίας και κυρίως να μην επωμιστούν το βάρος της πράσινης μετάβασης οι ¨αδύναμοι¨ της κοινωνίας . Με άλλα λόγια, να γίνει  υπόθεση των κοινωνιών  και όχι των τεχνοκρατών και των λόμπι.

Σχόλια