Μπούγας στη Βουλή: Παραμένει το Εφετείο στο Αγρίνιο, δεν απάντησε για την έδρα του Πρωτοδικείου

 

Τι απάντησε ο υφυπουργός δικαιοσύνης για τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος δικαστικός χάρτης


Συζητήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/1) στη Βουλή η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μίλτου Ζαμπάρα για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη που επηρεάζουν, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, και την Αιτωλοακαρνανία.

Η ερώτηση είχε να κάνει με την διατήρηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο το οποίο όπως τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας θα παραμείνει και δεν σχεδιάζεται η συγχώνευσή του.


Ο κ. Ζαμπάρας αναφέρθηκε και το θέμα της έδρας του Πρωτοδικείου με αναφορές στην ιστορικότητα του Μεσολογγίου αλλά και το δίκαιο αίτημα φορέων και συλλόγων της περιοχής πως πρέπει και τα δύο Πρωτοδικεία να παραμείνουν ως κεντρικά.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μπούγας ανέφερε πως δεν πρόκειται να καμία επέλθει μεταβολή στις απονομή της δικαιοσύνης στην Αιτωλοακαρνανία όμως δεν απάντησε στην ερώτηση για την έδρα του Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία, ούτε στις αναφορές του κ. Ζαμπάρα για εξαιρέσεις σε άλλες περιφερειακές ενότητες μικρότερες μάλιστα και από τον δήμο Αγρινίου.

Ανέφερε ο κ. Μπούγας στην δευτερολογία του:

«Η λογική της νέας δομής του δικαστικού χάρτη υπακούει στον κανόνα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού. Με αυτή θα εμπλέξουμε στην απονομή της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης 962 Ειρηνοδίκες, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν στην ίδια ποσότητα και σοβαρότητα έργο απονομής στην δικαιοσύνη με τους συναδέλφους τους Πρωτοδίκες.

Ούτε το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, ούτε το Πρωτοδικείο Αγρινίου πρόκειται να κλείσουν. Θα υπάρχουν και τα δύο δικαστήρια, θα δικάζονται οι ίδιες ακριβώς υποθέσεις. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει απονομή δικαιοσύνης και πρόσβαση σε αυτή, όπως έχει σήμερα και καλύτερη. Οι δικηγόροι θα δικάζουν επίσης όσες υποθέσεις σήμερα δικάζουν σε αυτά τα δικαστήρια θα τις δικάζουν και μετά την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη.

Δεν πρόκειται να επέλθει καμία μεταβολή στις απονομή της δικαιοσύνης στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε ότι αφορά την έδρα, η ενοποίηση του πρώτου βαθμού πρέπει να υπακούει και σε μία νέα δομή ώστε να έχουμε καλύτερη και ορθολογικότερη κατανομή των υποθέσεων και διαχείριση του επιστημονικού προσωπικού της δικαιοσύνης. Στον εξορθολογισμό αυτόν υπακούει και η μεταφορά των οργανικών θέσεων σε κάθε πρωτοδικειακή περιφέρεια στο Πρωτοδικείο που θα είναι η έδρα. Αυτό δεν πρόκειται να επιφέρει καμία μεταβολή που αφορά στον από πολίτη στην απονομή της δικαιοσύνης».

Σχόλια