Νοσοκομείο Αγρινίου: «Δεν έκαναν εξετάσεις σε ανήλικη σε μέθη, επειδή δεν είχαν το ΑΜΚΑ της»

 


Στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας απευθύνθηκε γυναίκα-κάτοικος του Αγρινίου, μετά από περιστατικό που διαπίστωσε στα επείγοντα του νοσοκομείου του Αγρινίου, όπου και μετέβη την πρωτοχρονιά για ανήλικη, φίλη του γιου της, που βρίσκονταν εκεί σε κατάσταση μέθης.

Πέραν αυτού καθεαυτού του γεγονότος που θα πρέπει να προβληματίσει (κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικη), σοβαρά ερωτηματικά ανακύπτουν από τα όσα υποστηρίζει η γυναίκα (σ.σ. τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του agriniopress), ως προς την στάση των ιατρών που βρίσκονταν εκεί και που φέρεται, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, να μην παρέπεμψαν για εξέταση την ανήλικη, επειδή δεν είχαν το ΑΜΚΑ της.


Φέρεται μάλιστα να της είπαν πως δεν μπορούν να παραπέμψουν ασθενή για εξετάσεις χωρίς ΑΜΚΑ γιατί «θα τους δικάσουν» (επί λέξει), όπως υποστηρίζει πάντα η γυναίκα που έκανε τη σχετική αναφορά στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του νοσοκομείου.

«Η επιστολή θα κοινοποιηθεί σε όποιον θεωρώ ότι πρέπει να λάβει γνώση για το περιστατικό, ήτοι στον διοικητή του ΓΝΑ κ. Σερασκέρη Μιχαήλ, την Ε.Ι.Ν.Α (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας), στο Υπουργείο Υγείας, στους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας και στους πολίτες του Αγρινίου μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου», αναφέρει η ίδια.

Αναλυτικά η επιστολή – αναφορά της γυναίκας:

«Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να εκφράσω την έκπληξή μου (δυστυχώς δυσάρεστη), τον προβληματισμό μου και κυρίως την αγωνία μου για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Σας παραθέτω τα γεγονότα.

Την 1η Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10:30 μ.μ περίπου, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε ανήλικη, που βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης, στο νοσοκομείο Αγρινίου. Μεταβήκαμε στο νοσοκομείο ο σύζυγός μου, εγώ και ο ανήλικος γιος μας ο οποίος είναι φίλος και συμμαθητής της ανήλικης και ο οποίος είχε ειδοποιηθεί για την κατάστασή της.

Φτάσαμε λίγο αφότου η ανήλικη είχε μεταφερθεί στα επείγοντα. Εκεί την βρήκα πάνω σε κρεβάτι, σε κατάσταση μέθης αλλά έχοντας τις αισθήσεις της, συνοδευόμενη από άλλη ανήλικη φίλη της. Κατάφερα να επικοινωνήσω με τη μητέρα της και να την ενημερώσω. Έμεινα δίπλα στο κορίτσι ώσπου να έρθει η μητέρα της.

Όλο αυτό το διάστημα, από την ώρα που πήγα κοντά της, ώσπου να έρθει η μητέρα της, περίπου είκοσι λεπτά, δεν ήρθε κάποιος γιατρός να την δει παρά μονάχα μία νοσηλεύτρια η οποία έφερε χαρτί και λίγο βαμβάκι με νερό και βοήθησε να την σκουπίσουμε από τους εμετούς.

Κατά τις 11 μμ πήγα στο γραφείο των γιατρών. Εκεί ήταν δύο άντρες και μία γυναίκα. Ρώτησα αν θα δει κάποιος την ανήλικη. Ο ένας άντρας μου είπε ότι είναι ορθοπεδικός ενώ ο άλλος μου είπε ότι την είδαν(;) και ότι δεν μπορούν να τις κάνουν εξετάσεις γιατί δεν γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ. Έμεινα εμβρόντητη. Μου είπαν και οι δύο άντρες γιατροί ότι δεν μπορούν να παραπέμψουν ασθενή για εξετάσεις χωρίς ΑΜΚΑ γιατί «θα τους δικάσουν» (επί λέξει). Εκείνη την ώρα ήρθε και η μητέρα της ανήλικης στην οποία είπαν ακριβώς το ίδιο. Σ’ αυτό το σημείο αποχώρησα από το νοσοκομείο.

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

1ο: Πότε και κυρίως πώς την «είδαν»; Όταν ρώτησα το κορίτσι που την συνόδευε αν την εξέτασε κάποιος γιατρός μου είπε ότι έλειψε πολύ λίγο από δίπλα της, όσο χρειάστηκε να την ρωτήσουν τα στοιχεία και τον ΑΜΚΑ της ανήλικης και όσο ήταν δίπλα της δεν ήρθε κάποιος γιατρός.

2ο: Αν μεταφερθεί άτομο στα επείγοντα, για να εξυπηρετηθεί (ό,τι σημαίνει αυτό, καρδιογράφημα, πίεση, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, ράμματα κ.α) πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ; Τι γίνεται σε περίπτωση που το περιστατικό και οι συνοδοί δεν γνωρίζουν ή δεν δύνανται να δώσουν τον ΑΜΚΑ; (όπως έγινε στην παραπάνω περίπτωση). ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ;

3ο: Ο γιατρός που εφημερεύει στα επείγοντα, αν εξετάσει ή παραπέμψει για εξετάσεις (π.χ. αιματολογικές), περιστατικό χωρίς να γνωρίζει ΑΜΚΑ, κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογος και να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Με εκτίμηση,
Ε.Ζ.»

Σχόλια