Κατρίνης: Πλήρης αδράνεια της κυβέρνησης για ιχθυοκαλλιέργειες

Για σοβαρή αδράνεια της κυβέρνησης, που θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα μιλούν ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Μανώλης Χνάρης και η Χριστίνα Σταρακά
 Εμπόδια και καθυστερήσεις αντί για στήριξη στον ευαίσθητο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας διαπιστώνουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, καθώς και οι τομεάρχες θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας Μ. Χνάρης και Χ. Σταρακά.


Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, στη νομοθέτηση και στη χρηματοδότηση και προβλήματα κάνουν λόγο για ελλείψεις, σοβαρά προβλήματα και αδράνεια της κυβέρνησης, που θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια έχει αναδειχθεί σε ισχυρό κλάδο του πρωτογενούς τομέα με σημαντικά ανοδική πορεία σε παραγωγή, που το 2022 έφτασε στους 137.000 τόνους αξίας 744 κ. ευρώ, με απασχόληση που ξεπερνά τα 12.000 άτομα και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, φέροντας τη χώρα μας σε θέση ηγέτιδας δύναμης στο Μεσογειακό και Ευρωπαϊκό χώρο, η κυβερνητική αδράνεια απειλεί να ανακόψει αυτή τη δυναμική.

Τη στιγμή που ανοίγονται πολύ μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς η ιχθυοκαλλιέργεια αναγνωρίζεται διεθνώς ως το μέλλον της παραγωγής ιχθύων και υπάρχει εκπεφρασμένη ευρωπαϊκή κατεύθυνση της ΕΕ για αυξημένη παραγωγή από τα κράτη-μέλη, η εγχώρια ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των ελλείψεων σε χωροταξικό σχεδιασμό, των αδειοδοτικών διαδικασιών και της απουσίας μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Επιπλέον τονίζουν, ότι δεν υλοποιείται ο Εθνικός Στρατηγικός Στόχος για την αύξηση της παραγωγής των προϊόντων της υδατοκαλλιέργειας, που έχει ορισθεί από το ίδιο το ΥΠΑΑΤ, μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2025) σε 3,0%, και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2030) στο 5%, με παράλληλη αύξηση της αξίας των προϊόντων μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας τους. Η Ε.Ε. σε πρόσφατη ειδική έκθεση του Ε.Σ. επισημαίνει ότι η παραγωγή παραμένει στάσιμη και με ασαφή αποτελέσματα παρά την αυξημένη ενωσιακή χρηματοδότηση. Η απορροφητικότητα του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, ενώ ακολουθούνται χαλαρά κριτήρια επιλογής έργων.

Οι βουλευτές θέτουν το ερώτημα πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα μέτρα και τις δράσεις για χρηματοδότηση της υδατοκαλλιέργειας στα πλαίσια του ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα, για δικούς του λόγους, δεν χρηματοδοτεί τον κλάδο. Τέλος, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν η κυβέρνηση θα αναλάβει να στηρίξει στα ευρωπαϊκά όργανα ενέργειες για την καταδίκη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, τη στιγμή που τρίτες χώρες ως προς την ΕΕ επιδοτούν τις εξαγωγές τους και καθιστούν τα Ελληνικά ψάρια λιγότερο ανταγωνιστικά.
https://www.protothema.gr

Σχόλια