Ξηρομερίτικη φλαούνα ή κουλούρα: Λαχταριστή και αφράτη τυρόπιτα από την Αιτωλοακαρνανία



 Θέλετε να κάνετε μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή για πίτα; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μία παραδοσιακή συνταγή για Ξηρομερίτικη κουλούρα.

Μια φανταστική συνταγή για μια παραδοσιακή εύκολη και πεντανόστιμη πίτα από τη Σοφη Τσιώπου.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 1/2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι ψιλό
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ.φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη με το χέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί,βάζω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ,τη λαδώνω κι απο πάνω και την αφήνω σκεπασμένη να φουσκώσει.
  • Σε επιφάνεια εργασίας λαδωμένη (δεν βάζω αλεύρι) ανοίγω το ζυμάρι με τα χέρια όσο μπορώ σε ένα μεγάλο φύλλο.
  • Αλείφω όλη την επιφάνεια με έξτρα λαδάκι και πασπαλίζω παντού το τυρί.
  • Τυλίγω σε ρολό,και έπειτα το στρίβω σαν πατσαβούρι και το στρώνω σε λαδωμένο ταψί.
  • Το πατάω με τα δαχτυλα να απλώσει και το ψήνω στους 180 περίπου 35 λεπτά να ροδοκοκκινήσει.
  • Μέσα από το λάδι και το στρίψιμο που κάνω στη ζύμη, ξεχωρίζει σε φύλλο, φύλλο.
  • https://iaitoloakarnania.gr/


Σχόλια