Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας: Όπως το 2019 οι υποψήφιοι

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας: Όπως το 2019 οι υποψήφιοι

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας: Όπως το 2019 οι υποψήφιοι όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία Παπαδόπουλος, Κωνσταντάρας και Πελετίδης διεκδικούν την προεδρία της ΠΕΔ

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο Κ. Πελετίδης

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν η συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος με ένα σκηνικό που είναι επανάληψη του σκηνικού του 2019. Ο νυν πρόεδρος  της Ένωσης και δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, θα βρει ξανά απέναντί του το δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα αλλά και τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν σκέψεις ή και ζυμώσεις από ορισμένους προκειμένου να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, όπως του Δημάρχου Αιγιάλειας, Δημήτρη Καλογερόπουλου και του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλου, τελικά αυτό δεν συνέβη.

 Αν και σε αυτές τις εκλογές ο διαχωρισμός δεν γίνεται με στενούς κομματικούς όρους, εξάλλου σχεδόν το σύνολο των δημάρχων εκλέχθηκε χωρίς επίσημο κομματικό χρίσμα, ο νυν πρόεδρος της ΠΕΔ αναμένεται να στηριχθεί από αυτοδιοικητικούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σπύρος Κωνσταντάρας από αυτοδιοικητικούς προερχόμενους από τη ΝΔ.

Οι συσχετισμοί πάντως δεν είναι ευδιάκριτοι όχι μόνο γιατί οι βασικοί υποψήφιοι επιχειρούν να δώσουν περισσότερο αυτοδιοικητικό και λιγότερο κομματικό πρόσημο, αλλά γιατί στη διαδικασία σε συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκάστου Δήμου, επομένως δεν είναι εύκολο να χαρτογραφηθούν οι συσχετισμοί.

Εξάλλου στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, στην οποία σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών θα συμμετέχουν 125 αντιπρόσωποι (19 ∆ήμαρχοι και 106 ∆ημοτικοί Σύμβουλοι) των Δήμων της περιοχής.

Εκδήλωση από Κωνσταντάρα το Σάββατο στην Πάτρα

Ο Σπ Κωνσταντάρας

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας θα παρουσιάσει το συνδυασμό του «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση» το ερχόμενο Σάββατο σε ειδική εκδήλωση στην Πάτρα. «Η εκδήλωση που θα γίνει στο Ξενοδοχείο «Αστήρ» στην Πάτρα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί και θα παραστούν σύμφωνα με την πρόσκληση στελέχη της ΚΕΔΕ, της κυβέρνησης και της Βουλής.

Σε μήνυμά του ο Σπ. Κωνσταντάρας σημειώνει : «Με την παρότρυνση δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και με την εμπειρία της προηγούμενης θητείας μου ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ διαμορφώνουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράσει μια νέα θεσμική παρέμβαση στα θέματα της Αυτοδιοίκησης που απασχολούν τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της Δυτικής Ελλάδος. Ο συνδυασμός «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση» θα στεγάσει όλους εκείνους τους αυτοδιοικητικούς που θα παλέψουν τα επόμενα χρόνια για μια Περιφερειακή Ένωση Δήμων που θα προχωρήσει μπροστά με σχέδιο, διεκδικήσεις και επιτυχίες».

Συσπείρωση μέσω Δούκα «βλέπει» ο Παπαδόπουλος

Ο Θ. Παπαδόπουλος

Στην πλευρά ωστόσο των «γαλάζιου» στρατοπέδου που λίγο – πολύ εκπροσωπεί ο Δήμαρχος Θέρμου δεν καταγράφεται τόσο έντονη δραστηριότητα όσο στην αντίπερα όχθη της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, που προωθεί όσο μπορεί την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ κινείται εντονότερα και από τις διεργασίες αυτές θέλει να επωφεληθεί -αν δεν επωφελείται μοιραία- και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θ. Παπαδόπουλος.

Και η σχετική περιοδεία προ ημερών του Χάρη Δούκα στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και η εκδήλωση που διοργάνωσε στην Πάτρα το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου για «τις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» με πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, παρουσία αρκετών αυτοδιοικητικών και από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Θ. Παπαδόπουλο να συσπειρώσει το μέτωπο των στελεχών που τον στηρίζουν.  Και αυτό γιατί η εκτίμηση είναι πως όσοι στοιχηθούν στο πλευρό του Χάρη Δούκα για  «απαγκίστρωση της ΚΕΔΕ από το κυβερνητικό στρατόπεδο», αναμένεται να συνταχθούν και με το Δήμαρχο Καλαβρύτων για την Περιφερειακή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη της ΠΕΔ μοιάζει αρκετά αμφίρροπη…

O αριθμός αντιπροσώπων των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας

Εκτός από τους Δημάρχους στις αρχαιρεσίες της ΠΕΔ συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι – εκπρόσωποι κάθε Δήμου. Αναλυτικά ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε Δήμου:

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 15

ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ 2

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 2

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ 1

ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 5

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ  4

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 2

19 Δήμαρχοι και 11 Δημοτικοί Σύμβουλοι στην ΚΕΔΕ από τη Δυτική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα αναμένεται και η εκλογή αντιπροσώπων για την αντίστοιχη συνέλευση της ΚΕ∆Ε, που προγραμματίζεται για το τέλος του Φεβρουαρίου. Από την Δυτικής Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα συμμετέχουν 30 εκπρόσωποι, οι 19 δήμαρχοι της περιοχής και 11 δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν από τη διαδικασία που θα λάβει χώρα στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια