Φθηνότερο ρεύμα σε 36 Κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας λόγω ανεμογεννητριών

 


Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ποσό που θα κατανεμηθεί για τα έτη 2021 και 2022 ως «τέλος υπέρ των καταναλωτών» ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,1 εκατ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα ποσά θα δοθούν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά που έχουν στα πέριξ τους αιολικά πάρκα, ενώ η κατανομή θα γίνει χωρίς κοινωνικά κριτήρια.Επί της ουσίας, τα συγκεκριμένα κονδύλια προέρχονται από τα τέλη τα οποία παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας και ελαφρύνουν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να μηδενίζουν, τα τιμολόγια ρεύματος.

Οπως επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τα ποσά του ειδικού τέλους που διανέμονται είναι τα ποσά που με βάση το νόμο παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και αντιστοιχούν στο 1%-1,2% του τζίρου των έργων.

Οι 36 Κοινότητες της Αιτωλοακαρνανίας, οι κάτοικοι των οποίων θα δουν μειωμένους λογαριασμούς και τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε μία, είναι οι εξής:

Το ποσό που συγκεντρώνεται πρέπει να αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται και από τα μικρά υδροηλεκτρικά, τους σταθμούς βιοενέργειας και μερικά φωτοβολταϊκά.

https://iaitoloakarnania.gr/

Σχόλια