Θεόκλητος Αβραντινής, Δεκαεπτά χρόνια από την κοίμηση του αειμνήστου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας«… Οι Άγιοι της Εκκλησίας ζητούν μιμητάς στις ημέρες μας. 

Και εύχονται και προσεύχονται να τους ακολουθούμε στη ζωή της Αγιότητος.


Να βαδίσουμε στην πορία τους, στα δικά τους αχνάρια. Μην τους αρνηθούμε.                                                                                                                               Ο Κύριος περιμένει κι εμάς…»

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος

Γράφει ο καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

Συμπληρώθηκαν δεκαεπτά χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου Αρβαντινή. Απλά, ταπεινά θα φέρω στη μνήμη μας τον ευγενικό, τον γλυκύτατο, τον ασκητικό, τον σεμνό, τον πράο, τον τίμιο, τον ειλικρινή, τον αφιλοχρήματο, τον φτωχό Επίσκοπο που επί σαράντα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε την Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αποσπάσματα από το βιβλίο μου, ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 343 μ. Χ. ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, το οποίο και αφιέρωσα στη μνήμη του Αγίου αυτού Ιεράρχη.

mitropolis theoklitos (3)
Θεόκλητος Αβραντινής
21 Νοεμβρίου 1965 – 6 Απριλίου 2005

Ο Θεόκλητος, κατά κόσμο Λουκάς Αβραντινής, γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων από πτωχούς και πολύτεκνους γονείς. Ήταν το τέταρτο από τα δέκα παιδιά της υπερπολύτεκνης οικογένειας του Ιωάννη και της Νικολίτσας Αβραντινή.  Εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου μεγάλωσαν τον Λουκά και τα άλλα αδέρφια του οι θεοσεβείς γονείς του.

Φτώχια και δυστυχία την εποχή εκείνη και όπως ο ίδιος μου έλεγε, ο αείμνηστος Ιεράρχης, «…Ξυπόλητος πήγαινα στο Σχολείο για να μάθω γράμματα…». Τα εγκύκλια γράμματα τα έμαθε στο χωριό του και πολύ μικρός, δεκαπέντε χρονών, πήγε στην Ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.  Στη Μονή της Αγίας Λαύρας ο Λουκάς ήταν υπό την επίβλεψη των Πατέρων της Μονής και γαλουχήθηκε στην Πίστη και την Αρετή μαθαίνοντας τα Ιερά Γράμματα της Εκκλησίας.

Από τον Γέροντά του Αείμνηστο Γαβριήλ Βλάχο εκάρη Μοναχός. Οι Πατέρες της Μονής μόλις είδαν τη μεγάλη θέληση που είχε ο μικρός δόκιμος Μοναχός Λουκάς τον παρότρυναν να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο των Καλαβρύτων. Στο βιβλίο του «Το δράμα των Καλαβρύτων», ο Δημήτριος Καλδίρης γράφει για τον Μοναχό Θεόκλητο: «Στις 29 Αυγούστου του 1942 γίνεται η πρώτη τρομοκρατική επιχείρηση των Γερμανών. Σιδηρόφραχτες φάλαγγες ξεκίνησαν από την Πάτρα με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα. Με την ατσάλινη πλημμύρα των μηχανημάτων έσπερναν στο πέρασμά τους το θάνατο και την ερήμωση. Όταν έφθασαν στη Βλασία σκότωσαν τ΄αδέλφια Μπαρούση, το Γιώργη τον Τσεκούρα, τον Ανδρέα το Φιλιππόπουλο, τον Βλάση  Καστανά, τον Ανδρέα Ράλλη, το Σκαμπαρδόνη από τα Νεζερά κι έναν  Εβραίο.

Τότε έπιασαν και το Θεόκλητο τον Αβραντινή. Τον έδεσαν σ΄ένα στύλο αλωνιού και τον βασάνιζαν δέρνοντας τον. Τότε ο Θεόκλητος ήταν Μοναχός στην Αγία Λαύρα κι είχε πάει στο χωριό του, στη Βλασία, για να δει τους δικούς του. Στο πατρικό του σπίτι οι Γερμανοί βρήκαν  κάλυκες από σφαίρες. Αυτό το θεώρησαν σαν αιτία να του ματώσουν τη ψυχή και το σώμα. Σώθηκε όμως κι έταξε να μονάσει στο Μοναστήρι της Βλασίας, στον Άγιο Νικόλαο, ευχή που κράτησε μέχρι που ανέβηκε στο Μητροπολιτικό Θρόνο».

 Το 1943 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Θεόκλητο,  μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας (1957 – 1962), όπου έλαβε και το όνομα Θεόκλητος.

Μέχρι το έτος 1949 υπηρέτησε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Τον Ιούνιο του 1946 προχειρίσθηκε Πρεσβύτερος και του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και πνευματικού, από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αγαθόνικο.

Ο Μητροπολίτης Αγαθόνικος βλέποντας τις ικανότητες του Θεοκλήτου τον διόρισε Ηγούμενο στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας. Εκεί υπηρέτησε με ζήλο και αυτοθυσία την Μονή της γενέτειράς του και κατόρθωσε σε λίγο χρόνο να την αναβαθμίσει και να την κάμει Ιερό προσκύνημα στην περιοχή.

Το έτος 1949 έδωσε εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία πήρε πτυχίο το έτος 1954.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπηρέτησε ως εφημέριος στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου «Καπνικαρέας». Το 1955 γίνεται Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο και όταν ο Μητροπολίτης γέροντάς του έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τον ακολουθεί ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μετά από λίγο χρόνο λαμβάνει τον τίτλο του Μέγα Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των Αθηνών.

mitropolis theoklitos (2)
Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεόκλητος Αβραντινής

Το 1965, στις 21 Νοεμβρίου,  εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και χειροτονείται Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κατά τους χρόνους της Κατοχής τιμήθηκε με το παράσημο Ανδρείας. Η εκκλησιαστική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1943, όταν και χρίστηκε Διάκονος. Διετέλεσε Εφημέριος του Πανεπιστημιακού Ιερού Ναού της Καπνικαρέας, Πρωτοσύγκελλος και Εφημέριος σε Πάτρα και Αθήνα. Διετέλεσε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας.

Το έργο του πολυποίκιλο και όσοι τον γνώρισαν προσωπικά, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Βοήθησε και χτίστηκαν πάρα πολύ Ιεροί  Ναοί σε όλο το Νομό, ίδρυσε φιλόπτωχα ταμεία, οικοτροφεία, γηροκομείο και ορφανοτροφείο, ενώ ποτέ δεν έχασε την επαφή με τους πιστούς της Μητροπόλεώς του. Αφοσιώθηκε στο έργο του ως καλός Ποιμένας με ένα και μοναδικό σκοπό, την Θρησκευτική, Ηθική και Εθνική ανασυγκρότηση όλης της Μητροπόλεώς του.

Η προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς Τίτο που λέει, «Δει γαρ τον Επίσκοπον Ανέγκλητον είναι ως Θεού οικονόμον, μη αυθάδη, μη οργίλον, μη πάροινον, μη πλήκτην, μη αισχροκερδή,  αλλά φιλόξενον, φιλάγαθον, σώφρονα, δίκαιον, όσιον εγκρατή…» ταιριάζει απόλυτα στο Αρχιερέα Θεόκλητο.  Ευλαβής, Ορθόδοξος αγωνιστής κληρικός, με πίστη που ακτινοβολούσε, άριστος και φλογερός κήρυκας του Θείου Λόγου. Αγαπήθηκε από όλους τους πιστούς για το ήθος του, την προσφορά του και το μεγάλο έργο στην περιοχή της Μητροπόλεως και όχι μόνο.

Πέρα από τα ποιμαντικά του καθήκοντα, τα οποία περιελάμβαναν περιοδείες μέχρι των πλέον απομεμακρυσμένων χωριών της μεγάλης αυτής Μητροπόλεως, τον εγκαινιασμό πολλών Ιερών Ναών, επισκέψεων σε όλα τα Σχολεία του Νομού, την άμεση επικοινωνία με όλους τους κατοίκους της περιφέρειας και τους Κληρικούς, προχώρησε στην κατασκευή σημαντικών έργων και δίκαια μέσα από αυτό το βιβλίο θα τον ονομάσουμε, «Ο Δεσπότης των πολλών και μεγάλων Έργων».

Κατά περιόδους τοποθετήθηκε με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Άρτας και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.  Ήταν ο μακροβιότερος Μητροπολίτης των Μητροπόλεων του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 343 μ. Χ. μέχρι σήμερα, αφού υπηρέτησε ως Επίσκοπος επί σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Τα έργα του Μητροπολίτη Θεοκλήτου είναι πάρα πολλά γι΄ αυτό θα αναφέρουμε τα περισσότερα ονομαστικά.

 • Ανέγερση νέων Μητροπολιτικών Γραφείων στο Μεσολόγγι.
 • Δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου.
 • Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Δροσίνειου Ορφανοτροφείου στο Μεσολόγγι. Θεμελίωσε και ολοκλήρωσε την ανέγερση νέας πτέρυγας κελιών  στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών στο Μεσολόγγι.
mitropolis theoklitos (1)
Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος και ο Ηγούμενος Ιερόθεος, Αγία Ελεούσα.
 • Ηλεκτροφωτισμός όλου του χώρου στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας, ανέγερση Μοναστικού συγκροτήματος, κατασκευή Σταυρού ύψους 16 μέτρων, προτομή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, προτομή του Καλόγηρου Γιάννη Γούναρη, ανακατασκευή του δρόμου προς την Ιερά Μονή.
 • Ανακατασκευή των  Ιερών Μονών Κατερινούς στη Γαβαλού Μακρυνείας και Αγγελοκάστρου.
 • Αγορά οικοδομήματος  στην Πάτρα για τις ανάγκες των σπουδαστριών  από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
 • Ανέγερση κτιρίου στις Κατασκηνώσεις Αγίου Γεωργίου Αστακού.
 • Ανέγερση  Οικοτροφείου για κορίτσια στην Αμφιλοχία.
 • Ανέγερση Οικοτροφείου για αγόρια στον Αστακό. Ανέγερση πολλών  Ιερών Ναών σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως.
 • Αποπεράτωση πτέρυγας και λειτουργία του Σελιβείου Γηροκομείου Μεσολογγίου.
 • Λειτουργία  μαθητικών Κατασκηνώσεων στην περιοχή της Αμφιλοχίας.
 • Λειτουργία  μαθητικών Οικοτροφείων στο Θέρμο, Αμφιλοχία, και στον Αστακό.
 • Λειτουργία Πνευματικών Κέντρων στον Αστακό, στο Αγρίνιο και στην Κατοχή.
 • Λειτουργία Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο.
 • Με δικά του χρήματα έχτισε στην Κορέα  αίθουσα κατηχητικού Σχολείου αφιερωμένη στη  μνήμη της μητέρας του και την ονόμασε, «Αίθουσα Νικολίτσας Αβραντινή».
 • Καθιέρωσε κάθε Κυριακή θρησκευτικές ομιλίες από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου.
 • Καθιέρωσε τις μηνιαίες Ιερατικές συνάξεις στο Αγρίνιο.
 • Καθιέρωσε Κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.
 • Καθιέρωσε την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, 30η Ιανουαρίου, με εκδηλώσεις προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Μητροπόλεως.
 • Χειροτόνησε πολλούς νέους κληρικούς και φρόντιζε για την επιμόρφωσή των σε Ιερατικές  Ανώτερες Σχολές.
 • Καθιέρωσε την Ημέρα της Αγάπης με σειρά εκδηλώσεων.
 • Καθιέρωσε  εβδομάδα αιμοδοσίας, γιατί ήταν και ο ίδιος αιμοδότης.
 • Πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις σε Νοσοκομεία, Στρατιωτικές Μονάδες, Δημόσιες Υπηρεσίες και Κατασκηνώσεις.
 • Επανεξέδωσε το περιοδικό της Ιεράς Μητροποόλεως, «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ».
 • Ετησίως  τύπωνε το ημερολόγιο τσέπης και τοίχου της Ιεράς Μητροπόλεως, με διάφορα κάθε χρόνο θέματα χριστιανικού περιεχομένου.
 • Τύπωσε  την συλλογή ποιημάτων του Αειμνήστου Κ. Καλλινίκου με τίτλο: «Δάφναι και Μυρσίναι».
 • Τύπωνε και διένειμε  πληθώρα εγκυκλίων Ποιμαντορικού, Διδακτικού, Κοινωνικού, Κατηχητικού και Εθνικού ενδιαφέροντος και άλλα θέματα.

Με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων Αρχιερατείας του, ο Δήμος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του απένειμε το ΧΡΥΣΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ της πόλεως σε ένδειξη Τιμής, Ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης στο μεγάλο του έργο.

Διέθεσε από  τους μισθούς της Ιερατικής του σταδιοδρομίας και άλλων  οικονομιών του, ποσό 50.000.000 δραχμών και συνέστησε κοινωφελές Ίδρυμα που το ονόμασε «ΘΕΟΚΛΗΤΕΙΟΝ ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» με έδρα το Μεσολόγγι.

Το σχετικό Π.Δ. δημοσιεύτηκε στο υπ΄αριθ. Φ.Ε.Κ. τ. Β΄ Αρ. 99/16 – 2 – 1994.

 

theoklitos arto
Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος  ευλογεί την αρτοκλασία στο Αγρίνιο.

Το ίδρυμα αυτό έχει σκοπό την παροχή, από τους τόκους του κεφαλαίου του, δέκα γαμήλιων βοηθημάτων κάθε χρόνο σε ισάριθμες κόρες πολυτέκνων οικογενειών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 1996 το Θεοκλήτειο Ίδρυμα  οργάνωσε, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής  Μεσολογγίου, εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ιωάννης Βαϊνάς, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Δημήτριος Παλκογιάννης, ο Διοικητής του 2/39 Σ.Ε. Σχης κ. Γεώργιος Αντύπας, Ιερείς της πόλης, Πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων, Πολύτεκνες οικογένειες από όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος  κ. Νικόλαος Κορδόσης ο οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο ιστορικό της ίδρυσης του Θεοκλήτειου Ιδρύματος.

Η χορωδία Ιεροψαλτών «Αρχιδιάκονος Άνθιμος» απέδωσε Χριστουγεννιάτικους ύμνους υπό την Διεύθυνση του κ. Ιωάννη Δακαλάκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο  Μητροπολίτης Θεόκλητος έδωσε  είκοσι βιβλιάρια καταθέσεων με ποσό 1.000.000 δραχμών έκαστο σε κοπέλες άπορων πολύτεκνων οικογενειών.

Επίσης διέθεσε 15.000.000 δραχμές για την ανέγερση του Μνημείου των  Κληρικών στον Κήπο των Ηρώων.

Ο  Μητροπολίτης Θεόκλητος συμμετείχε ενεργά κάθε χρόνο στις Γιορτές Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι μαζί με άλλους Ιεράρχες και Κληρικούς της Μητροπόλεως. Ήταν μέγας χορηγός προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσύλημα, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, των Ορθοδόξων Εκκλησιών στα Βαλκάνια.

Επίσης βοηθούσε οικονομικά, Συλλόγους Πολυτέκνων άλλων Μητροπόλεων, την Κιβωτό Αγάπης, την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας, στην οποία υπηρέτησε ως Ηγούμενος, την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών περιοχής Μεσολογγίου «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ» στην εκδήλωση της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποίησε το 1996 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως την αφιέρωσε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας. Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο ακούραστος Μητροπολίτης Θεόκλητος.

anthimos
Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις, αριστερά ο Μητροπολίτης Θεόκλητος πλαισιωμένος από Ιεροψάλτες του Συλλόγου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος».

Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Υποδιοικητής του 2/39 Σ.Π. ο οποίος παρέλαβε από τον Μητροπολίτη, εκ μέρους του Συλλόγου, Τιμητικό Δίπλωμα και Εικόνα της Παναγίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιερείς της πόλης, εκπρόσωποι Πολιτικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου. Ο Μητροπολίτης  Θεόκλητος, πέραν από την εκάστοτε ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων πήγαινε στο Στρατόπεδο συχνά και κατά προτεραιότητα τις ημέρες, Τετάρτη ή  Παρασκευή, όπου συνέτρωγε με τον Διοικητή  και τους στρατιώτες του Συντάγματος την ωραία του φασολάδα.

 

Ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την συμπλήρωση των τριάντα χρόνων Αρχιερατίας του στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με την υπ΄αρ. 69/1995 Πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου του, τίμησε τον Μητροπολίτη Θεόκλητο με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως και την απονομή σχετικού Διπλώματος σε ειδική τελετή με την παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και πλήθους κόσμου. Επίσης, τιμήθηκε από το Σύλλογο Πολυτέκνων για την μεγάλη του προσφορά στη σύσταση του Ιδρύματος, τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την Εθνική Εταιρία Λογοτεχνών για την μεγάλη του προσφορά στα γράμματα και για τα δεκαέξι περίπου βιβλία που εξέδωσε ο ίδιος.

 

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος ήταν πάντα παρόν σε Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις Σχολείων της Μητροπόλεώς του και ευλογούσε τη σπουδάζουσα νεολαία, ενεθάρρυνε τους δασκάλους και καθηγητές στο δύσκολο έργο που τάχτηκαν να κάνουν.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί τίμησε με την παρουσία του την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Τεχνικού – Επαγγελματικού Λυκείου Μεσολογγίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι.

 

Τον Μητροπολίτη Θεόκλητο προσφώνησε ο Διευθυντής του Τεχνικού Λυκείου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Σιάσος.

 

 

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος σε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση

του Τεχνικού – Επαγγελματικού Λυκείου Μεσολογγίου,                                                                                 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα, Μεσολογγίου,  πλαισιωμένος από Ιερείς  της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας.

 

 

Ο  Μητροπολίτης Θεόκλητος

στην Αγία Τριάδα Κλείσοβας σε Έκθεση Αγιογραφίας

 

Ο ταπεινός στο φρόνημα και μεγάλος στην αρετή, λαοφίλητος

Αρχιερέας, τον βλέπουμε να είναι πρότυπο αγαθού, ανεξίκακου και συγχωρητικού. Πικράθηκε πολύ στα τελευταία χρόνια της ζωής του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Επισκοπικό του Θρόνο και συνέχισε μακριά από αυτόν την αδιάλειπτη ψυχοτρόφο άσκηση.

Δεν ανταπέδωσε το κακό διά του κακού σ΄αυτούς που τον πίκραναν, τηρώντας αυτό που έγραψε ο Απόστολος  Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, «Μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν».

Δύο περίπου χρόνια προ του θανάτου του, δέχθηκε το υπ΄αρίθ.πρωτ. 3950/1-12-2004 έγγραφο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όπου του έλεγε να παραιτηθεί από το Θρόνο του. Τότε ο Θεόκλητος απάντησε με έκδηλο το παράπονό του και μεταξύ των άλλων έγραφε: «…Δεν αφήνατε να περάσουν οι Άγιες Ημέρες και μετά να εφαρμόσετε τα σχέδιά σας; Διατί σπεύσατε να με δηλητηριάσετε Χριστουγεννιάτικα…… δεν πειράζει. Κάποτε θα καταρρεύσω τόσον προς δικήν σας ικανοποίησιν, όσο πολλών άλλων επειγομένων. Αλλά να είστε βέβαιος ότι θα ομιλήσει ο ουρανός».

Πράγματι μετά από την αποχώρησή του από το Μητροπολιτικό Θρόνο κατέρρευσε. Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος υπέκυψε στη μοίρα των ανθρώπων και πέρασε στην Αιωνιότητα. Την 12ην Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 15.40 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος άφησε την τελευταία του πνοή, αναχώρησε για τους ουρανούς… εκεί που ψάλλουν… οι Αγγέλοι…

kallinikos theoklitos
Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος και ο Πρωτοσύγκελος νυν Άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης

Η σορός του Μακαριστού Θεοκλήτου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου. Κόσμος πολύς από όλα τα μέρη του Νομού και όχι μόνο ερχόταν για να προσκυνήσει το σκήνωμά του. Οι σημαίες σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες μεσίστιες κατά την ημέρα της κηδείας, οι υπηρεσίες και τα Σχολεία κλειστά.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε με τιμές εν ενεργεία Επισκόπου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007, στον Άγιο Σπυρίδωνα Μεσολογγίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Άρτας  Ιγνατίου, ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετείχαν οι Μητροπολίτες, Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Γλυφάδας  Παύλος και Πατρών Χρυσόστομος.

Παρευρέθηκαν κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από όλες τις Ιερές Μονές του Νομού ως και εκπρόσωποι άλλων Μητροπόλεων και Ιερών Μονών. Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Βουλευτές, εκπρόσωποι Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων από το Νομό και πλήθος κόσμου.

soros

Η σορός του Μακαριστού Θεοκλήτου σε λαϊκό προσκύνημα

Μετά την εξόδιο ακολουθία ακολούθησαν σύντομες ομιλίες, από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο ο οποίος εξήρε την προσφορά και την προσωπικότητα του Μεγάλου αυτού Ιεράρχου, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μάρκο της Ιεράς Συνόδου ο οποίος τόνισε: «…Αφ΄ ότου έθεσε την δεξιάν αυτού επί το άροτρον δια να καλλιεργήση τον εμπεπιστευμένον εις αυτόν πολύκαρπον λειμώνα του Κυρίου διεκρίθη δια το ανεπίληπτον του βίου του, την πολιάν του φρόνησιν και σύνεσιν, την ακεραιότητα του εκκλησιαστικού του ήθους, τους εν ζήλους ιεραποστολικούς μόχθους του, την απαράμιλλον εργατικότητά του την προσήνειαν του χαρακτήρος του, την λίαν ευγενή ιδεολογίαν του, την φιλοπτωχίαν του και αφιλοχρηματίαν του και την στερεάν προσήλωσίν του εις την αμώμητον πίστιν της Αγίας ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας και το φιλόχρηστον ημών Έθνος…»

theoklitos
Ο τάφος του Μητροπολίτη Θεοκλήτου στην Ι. Μ. Αγίας Ελεούσας- Κλεισούρα

Επικήδειους λόγους εκφωνήθηκαν, από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Εκπρόσωπο της Νομαρχίας, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και άλλους φορείς. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν, η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μητροπολίτες  και άλλες προσωπικότητες.

Ακολούθησε περιφορά της σορού του εκλιπόντος Ιεράρχου στους δρόμους της πόλης του Μεσολογγίου μέχρι την κεντρική πλατεία και στη συνέχεια η πομπή των αυτοκινήτων κατευθύνθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσας,  όπου έγινε η ταφή του αείμνηστου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου.

 

Πλατεία «ΑΧΡΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ»  στο Μεσολόγγι.

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το  Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009, στο Μεσολόγγι, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου, από το Δήμαρχο της πόλης Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών της Πόλης και πλήθους κόσμου.

Η προτομή τοποθετήθηκε απέναντι από το Ραδιομέγαρο, στην πλατεία όπου έλαβε και το όνομα της, σε πλατεία, «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ». Η τελετή ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση.

mitropolis theoklitos (1)
Πλατεία  Μητροπολίτου  Θεοκλήτου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου το απόγευμα, παραμονή της εορτής του Αγίου Θεοκλήτου, θα ψαλεί Εσπερινός και την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το πρωί Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Θεοκλήτου στο Δεσποτικό Μέγαρο στο Μεσολόγγι.

Σχόλια