Συμβολικό άνοιγμα των διοδίων του Ακτίου από τους αγρότες

Σε συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα Βόνιτσας και Λούρου Πρέβεζας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η οποία έγινε μετά από κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο Αλέξανδρος Βεροιώτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας και δημοτικός σύμβουλος Λευκάδας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιάννης Καρναβιάς, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Νίκος Τσέκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, κ.ά.

 Στο χαιρετισμό του ο Ν. Τσέκος αφού αναρωτήθηκε γιατί να βγαίνουν στο δρόμο οι Ευρωπαίοι αγρότες αν δεν είχαν προβλήματα, είπε: «Το ίδιο είναι και στην Ευρώπη και εδώ. Το κόστος παραγωγής. Οι τράπεζες που δεν μπουκώνουν. Η πολιτική που εφαρμόζουν σε όλα τα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του αγρότη από την Λάρισα που του είπε ο δημοσιογράφος «δεν είστε ανταγωνιστικοί». Το κόστος συνάδελφοι δεν το διαμορφώνουμε εμείς. Το κόστος διαμορφώνεται από τράπεζες που μας έχουν πιει το αίμα, από εφόδια, από ρεύματα. Και δεν χορταίνουν. Ο αυτοματισμός που προσπάθησαν να περάσουν με τα κανάλια δεν πέρασε. Ούτε η κομματική επιλογή. Στα μπλόκα που έχουμε είμαστε μωσαϊκό. Δεν μπόρεσε να περάσει ο αυτοματισμός. Και δεν μπόρεσε να περάσει αυτό που λένε χρόνια ότι οι αγρότες δεν έχουν τι να κάνουν τον χειμώνα. Στην Ευρώπη δεν έχουν τι να κάνουν τον χειμώνα; Έχουν περιθώριο και για μας. Μπορεί να δώσουν φτηνό πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές…».

agrotes aktio
Ο Γ. Καρναβιάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα. Κάνουμε αγώνα επιβίωσης. Δίνουμε ένα ακόμη βήμα στη κλιμάκωση και απαντάμε και με αυτή εδώ την κινητοποίηση στα μέτρα «ασπιρίνες» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στη κοροϊδία που μας έπαιξε όταν από το ίδιο το μπλόκο μας είπε ότι το γάλα έχει ανέβει. Το γάλα φέτος έχει πέσει. Τα εφόδια έχουν εκτιναχτεί. Είμαστε η μόνη χώρα πανευρωπαϊκά που τα λιπάσματα έχουν ανέβει 10% ενώ σε όλες τις άλλες πέφτουν οι τιμές. Είμαστε μία χώρα που οι γαλακτοβιομήχανοι με δεδομένη την καταστροφή κτηνοτροφικών μονάδων στη Θεσσαλία, στον Βόλο και στον Έβρο και μειωμένη την παραγωγή γάλακτος ρίχνουν τις τιμές στο γάλα. Οπότε ήρθε να παίξει ένα ακόμη παιγνίδι στις πλάτες μας. Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας συντονισμένοι πανελλαδικά. Έχει γίνει γνωστό σε όλη την κοινωνία πανευρωπαϊκά πλέον ότι τα προβλήματά μας δεν είναι τοπικά, ούτε πανελλαδικά αλλά πανευρωπαϊκά. Όλοι οι αγρότες πανευρωμπαϊκά έχουν ξεσηκωθεί. Για αιτήματα που κάποιοι τα είχαν και κερδισμένα ενώ εμείς όχι.

Διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο για να καλλιεργήσουμε. Και όχι επίδομα πίσω. 100 και 300 ευρώ στον καθένα, που δεν φτάνει ούτε για ένα γέμισμα στα τρακτέρ μας. Διεκδικούμε να καταργηθεί το ΦΠΑ από τα εφόδια ώστε να μειωθούν οι τιμές τους. Διεκδικούμε να αλλάξει αυτός ο αναχρονιστικός κανονισμός των ΕΛΓΑ και να μας αποζημιώνει στο 100 τοις 100 για τις καταστροφές και τις νόσους στα ζώα και όχι να παίρνουμε πάλι ψίχουλα, ενώ είμαστε από τις ομάδες που πληρώνουμε τεράστια ασφαλιστική εισφορά. Αυτά τα πανελλαδικά αιτήματα διεκδικούμε και κατά τόπους συγκεκριμένα που τα χωριά μας είναι σαν βομβαρδισμένα τοπία. Αυτά διεκδικούμε. Άρδευση, ύδρευση για τα χωράφια μας, για να μπορούμε να έχουμε φτηνό το ρεύμα. Άλλη μία κοροϊδία στις πλάτες μας που έπαιξε ο πρωθυπουργός. Μας έκλισε την πράσινη ανάπτυξη σε όλους τους τόνους όταν παντού υπάρχει πράσινη ανάπτυξη εδώ στην περιοχή μας. Χάνονται εκτάσεις οι οποίες ήταν για να μπορούμε να αφήνουμε τα κοπάδια μας. Και το ρεύμα το πληρώνουμε 4, 5 και 10 φορές παραπάνω απ΄ ό,τι το πληρώναμε και μας λέει ότι θα μας δώσει ένα ακόμη ψίχουλο, 10% έκπτωση.

Σε αυτά λοιπόν απαντάμε. Θα κλιμακώσουμε και άλλο τις κινητοποιήσεις μας. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Η λύση είναι τα μπλόκα. Δυναμώνουμε τα μπλόκα μας παντού συντονισμένα. Αύριο έχουμε και μπλόκο στην Ερμίτσα, στο Αγρίνιο. Το μπλόκο από εκείνη την πλευρά, που ανακοίνωσε η ομοσπονδία μας. Θα συντονιστούμε την Τρίτη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και δυναμώνουμε παντού τον αγώνα μας. Βγάζουμε τρακτέρ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν έρθει να έρθουν σε αυτό τον τίμιο αγώνα. Κλιμακώνουμε πανελλαδικά. Αυτή είναι η λύση. Και θα κερδίσουμε συνάδελφοι. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Οι αγρότες μοίρασαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους.

katounanews.gr

Σχόλια