Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας

 

Οι προβληματισμοί του Μίλτου Ζαμπάρα και της Χριστίνας Σταρακά-δείτε live τη συζήτηση στη βουλή

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τελική ψηφοφορία, θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2 μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Από τους 90-100 βουλευτές της ΝΔ που δήλωναν αρχές Ιανουαρίου ότι δεν θα ψηφίσουν, σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στους 45-50. Φαίνεται πως το «μασάζ» του προηγούμενου διαστήματος απέδωσε καρπούς


Στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θεωρείται βέβαιο πως θα καταψηφίσουν, περιλαμβάνονται οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης, που άλλωστε το έχουν δηλώσει δημόσια.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης προσανατολίζεται στην θετική ψήφο όπως όλα δείχνουν, αφού προς το παρόν σε κανένα ρεπορτάζ δεν εμφανίζεται να αμφιταλαντεύεται. Με βάση τα συνολικά δεδομένα, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν βουλευτές που ανήκουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκεί καταγράφονται διαφωνίες, οι βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, φέρεται να έχουν ισχυρούς προβληματισμούς. Ρεπορτάζ έφεραν και τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτο Ζαμπάρα να συγκαταλέγεται στους «προβληματισμένους», με τον ίδιον πάντως να δηλώνει καταρχήν θετικός στην ψήφιση, αλλά οι αιτιάσεις του είναι πραγματικές και σχετίζονται με την πολιτική διαχείριση του ζητήματος. Συγκεκριμένα, φέρεται να διαφωνεί με την κομματική πειθαρχία και να θεωρεί ότι η Κεντροαριστερά θα έπρεπε να στηρίξει την δική της πρόταση και όχι να διολισθαίνει στις επιλογές της κυβέρνησης, βοηθώντας την με την ψήφο της. Ειδικά τώρα που το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε την χώρα μας για το κράτος δικαίου, «δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να προβάλλεται ως προοδευτικός και να τον «ξεπλένει» η αντιπολίτευση με τις ψήφους της».

Στο ΠΑΣΟΚ, επίσης η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά φέρεται να είναι μεταξύ των 12-15 βουλευτών της επαρχίας του κόμματος, που διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Η ίδια προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει δημόσια την στάση της, φέρεται όμως να προσανατολίζεται στην αποχή.

Ο κ. Παπαναστάσης θα ψηφίσει «όχι», αφού το ΚΚΕ έχει γνωστοποιήσει – επιχειρηματολογήσει σχετικά με την θέση του με πολυσέλιδη ανακοίνωση.

Αρνητική θα είναι φυσικά και η ψήφος του βουλευτή των «Σπαρτιατών» Διονύσιου Βαλτογιάννη. Άλλωστε όπως είναι γνωστό «Νίκη» και «Σπαρτιάτες» κατέθεσαν από κοινού αίτημα στη βουλή για ονομαστική ψηφοφορία κατά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σχόλια