«Μάνα στο περιβόλι μας», το ξηρομερίτικο τραγούδι σε μια σπάνια εκτέλεση του Τάκη Καρναβά

 


Πρόκειται για ένα ερωτικό τραγούδι από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου που εν συνεχεία διαδόθηκε σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

Το παραδοσιακό ξηρομερίτικο τραγούδι αναφέρεται στην προσέγγιση των νεαρών κοριτσιών από τους άνδρες της εποχής στις αγροτικές εργασίες και στα φρούτα-σύμβολα του έρωτα.

Το μήλο και το πορτοκάλι ρίχνονταν από τους άνδρες στις κοπέλες που ήθελαν να προσεγγίσουν και αν εκείνες τα κρατούσαν τότε εκδήλωναν τα συναισθήματά τους και την αποδοχή του έρωτά τους.


Στο τραγούδι η κόρη περιγράφει στη μάνα της, την ετοιμότητά της να περάσει στο επόμενο στάδιο της ζωής της, αυτό του γάμου, με την μάνα να παρεμβαίνει και να υπενθυμίζει στη κόρη της το νεαρό της ηλικίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σπάνια εκτέλεση από τον Τάκη Καρναβά με κλαρίνο τον Βασίλη Σούκα, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) που έγινε τον Μάρτιο του 1990 στο γήπεδο Σπόρτινγκ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση που προβλήθηκε από την ΕΡΤ συμμετείχαν χορευτικά από τα χωριά του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας, με πλήθος Ξηρομεριτών και φίλων της παράδοσης να κατακλύζουν το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.

https://iaitoloakarnania.gr

Σχόλια