Συνταγή παραδοσιακού αλευρίσιου χαλβά Ξηρομέρου

Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά γλυκά του Ξηρομέρου, χαλβάς αλευρίσιος όπως τον έκαναν στο τηγάνι οι παλιές νοικοκυρές και φυσικά γίνονταν πεντανόστιμος!

Στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου, τα παραδοσιακά γλυκά είναι το ραβανί και ο χαλβάς. Έτσι, στην ιστοσελίδα μας, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την παραδοσιακή συνταγή του χαλβά Ξηρομέρου ή χαλβαδάκια που επιμελήθηκε μια νοικοκυρά από την Χρυσοβίτσα. Η γεύση του, όσο και η γλυκιά αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο θα σας ξετρελάνουν…

Υλικά

1 ποτήρι νερού λάδι
2 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 3/4 ποτήρι νερό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι. Το αφήνουμε να κάψει καλά, μετά ρίχνουμε μέσα το αλέυρι προσεκτικά για να μην καούμε. Το ανακατεύουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να πάρει καφέ χρώμα. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το νερό με προσοχή.

 (Προηγουμένως έχουμε βάλει το νερό και τη ζάχαρη για να λιώσει ή ζάχαρη καλά)

Όταν τελειώσει το νερό, δηλαδή στεγνώσει το μίγμα, σβήνουμε το μάτι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει γύρω στα 10 λεπτά.

Σερβίρισμα

Παίρνουμε ένα κουτάλι, βάζουμε πάνω χαλβά, το φτιάχνουμε ωραία με το χέρι μας, ώστε να πάρει το σχήμα του κουταλιού. Οπότε μετά ένα ένα κομματάκι το βάζουμε σε πιατέλα κάνοντας σχήμα μαργαρίτας. Ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη και κανέλα. Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Καλή όρεξη!


https://iaitoloakarnania.gr/

Σχόλια