ΟΧΙ άλλες ανεμογεννήτριες στο Ξηρόμερο!

 


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πληροφορηθήκαμε από το ιστότοπο Διαύγεια ότι, την Τετάρτη 6-3-24 εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού με 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 12,6 MW συνολικά, στην θέση Βαλτί_Α2, δίπλα από το λιμάνι του Αστακού στον δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%94%CE%A8%CE%9B%CE%9F%CE%A11%CE%A6-%CE%9E2%CE%9E
Το έργο θα απέχει 4χλμ νοτιοδυτικά από τον Αστακό και ανήκει στην εταιρεία «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε. & ΣΙΑ ΕΕ».

❌ Η μελέτη δεν εξετάζει καθόλου διεξοδικά τις συνεργιστικές επιπτώσεις του έργου σε σχέση με τους υπόλοιπους ΑΣΠΗΕ, οι οποίοι βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης και λειτουργίας. Μόνο στην άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή του έργου βρίσκεται ήδη σε λειτουργία ΑΣΠΗΕ στην θέση Καλή Χίτσα με οκτώ
 ( 8 ) ανεμογεννήτριες.
 Επιπρόσθετα, υπάρχουν έξι (6) αιολικοί σταθμοί με άδεια παραγωγής, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά τριάντα έξι (36) ανεμογεννήτριες (!), εκ των οποίων οι τριάντα μία (31) ήταν τα έτη 2022-2023 σε δημόσια διαβούλευση και οι δέκα (10) από αυτές έλαβαν ΑΕΠΟ το 2022 (σε Γεωργίτσι και Ρίγανη-Σπαρτολίζα), δηλ. πρόκειται να τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα στην περιοχή.
Βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16-3-22: https://www.agriniopress.gr/dimosies-diavoyleyseis-gia-anemogennitries-sto-xiromero/ (διαβάστε περισσότερα για την μελέτη στον ανωτέρω σύνδεσμο)
Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι ΠΑΡΑΤΥΠΑ δόθηκε η ΑΕΠΟ για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου!

🔸 Αρνητικές γνωμοδοτήσεις είχαμε από:
- το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
- πολίτες με την κατάθεση 37 εντύπων Δ11 με ενστάσεις, οι οποίες όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη!

🔸 Αρνητική γνωμοδότηση που εντόπιζε της ατέλειες-ασάφειες της ΜΠΕ του έργου καθώς και εξώδικες αναφορές-διαμαρτυρίες υπήρξαν από την εταιρεία ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε., διαχειρίστριας εταιρείας της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού.

🔸 Θετικές γνωμοδότησεις υπήρξαν μεταξύ των άλλων
από το Διεύθυνση Δασών Αιτ/νίας, το Δασαρχείο Αμφιλοχίας και η εν τέλει καθοριστικής σημασίας -πριν την έκδοση της ΑΕΠΟ- θετική γνωμοδότηση στις 9-11-23 του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

‼ Κατά της παρούσας Απόφασης, επιτρέπεται, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2, του άρθρου 1, του Νόμου 2503/1997, να ασκηθεί προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών.

📣📣📣 Καλούμε τον Δήμο Ξηρομέρου να υπερασπιστεί νομικά άμεσα τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών -σύμφωνα με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου- όπως έπρεξαν πρόσφατα οι Δήμοι Θέρμου και Ναυπακτίας κατά ΑΕΠΟ για 2 αιολικούς σταθμούς.
 
Πότε θα τηρηθούν τα αυτονόητα και πότε θα πάψει να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η τοπική κοινωνία σε τέτοια ζητήματα;
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γεμίσει η Αιτωλοακαρνανία (και η Ελλάδα...) αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λοιπά έργα ΑΠΕ και έργα αποθήκευσης ενέργειας, τους οποίους εμείς οι ίδιοι επιδοτούμε μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος;

Σχόλια