Δήλωση Χριστίνας Σταρακά για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, στη μητέρα, τη σύζυγο, τη κόρη, την αδελφή, τη γιαγιά, τη φίλη. Στη γυναίκα που αποτελούσε και αποτελεί την πηγή της ζωής και τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας σηματοδοτώντας την ελπίδα, την αγάπη, την καλοσύνη και τη συμπαράσταση.....

 

Σήμερα είναι ημέρα υπενθύμισης των αγώνων για αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα αλλά και ημέρα επαγρύπνησης μέχρι να εξαλείψουμε τελείως τις διακρίσεις και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο η διαφορετικότητα εκτιμάται και η γυναίκα εξισώνεται το ίδιο με τον άντρα.

 

Είναι επίσης η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Να αφουγκραστούμε και να βιώσουμε όλοι μας το αίσθημα της ανεξαρτησίας και  της ελευθερίας που διαπνέει τον ψυχισμό της γυναίκας και την εξοπλίζει με ανυπέρβλητες ποσότητες αυτοπεποίθησης, δυναμισμού και φιλοδοξίας ώστε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, βλέπουμε δυστυχώς τη γυναίκα να αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις που περιλαμβάνουν έμφυλες προκαταλήψεις, παρενόχληση, βία, υποτίμηση και διακρίσεις.

 

Οι αυξημένες γυναικοκτονίες, οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και απόπειρες βιασμού καταδεικνύουν τον μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε μέχρι να εξαλείψουμε διαπαντός κάθε στερεότυπο.

 

Απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο μπορούμε να προτάξουμε το παράδειγμα της γυναίκας, της μάνας, της αδελφής, της συντρόφου, της φίλης που έχασε αιφνίδια παιδιά, αδέρφια, συντρόφους, φίλους  και συγγενείς στο αδιανόητο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

 

Απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο επιβάλλεται να υποκλιθούμε σε αυτές τις γυναίκες που δεν το έβαλαν κάτω και παράλληλα με τον θρήνο, την οδύνη και τα δάκρυα τους ως άλλες αγωνίστριες, έλαβαν τη σκυτάλη της ιστορίας για να συνεχίσουν να μάχονται για δικαιοσύνη και δικαίωση.

 

Έχουμε λοιπόν ιερή υποχρέωση η σημερινή ημέρα να αποτελέσει την αφετηρία για να διαμορφώσουμε έναν κόσμο που θα τιμά την ύπαρξή της γυναίκας, θα αναγνωρίζει την αξία της και θα ενισχύει τη  θέση της  στη σύγχρονη κοινωνία όχι λόγω του φύλου της αλλά γιατί είναι η ίδια η καταγωγική ύπαρξη μας.

Σχόλια