Πρόστιμα «φωτιά» ως 60.000 ευρώ σε όσους… φράζουν τις παραλίες -Δείτε ποια εμπόδια τιμωρούνται

 

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με κλειστές καγκελόπορτες και απαγορευτικές πινακίδες, επιχειρώντας να προσεγγίσουμε μια κατά τα άλλα δημόσια παραλία;

Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί απέναντι σε ευγενικές ή λιγότερο ευγενικές συστάσεις, να μην προχωρήσουμε παραπέρα, γιατί πρόκειται για… ιδιωτική παραλία;

Πόσες φορές έχει χρειαστεί να υπερπηδήσουμε εμπόδια, μπάζα ή και σκουπίδια, για να φτάσουμε στη θάλασσα;

Η απάντηση είναι “πολλές”, όπως πολλές είναι οι φορές που- κακώς- αποφασίσαμε να δώσουμε τόπο στην οργή για να μη χαλάσουμε τη διάθεση μας, αφήνοντας τους κάθε λογής επιτήδειους “επιχειρηματίες” να κάνουν τη “δουλειά” τους, χρησιμοποιώντας παράνομα τη δημόσια περιουσία.

Το περσινό κίνημα της πετσέτας ταρακούνησε για τα καλά τα νερά, κυρίως επειδή ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε τους πολίτες, που αν και γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, διστάζουν να τα διεκδικήσουν, σε μια λογική- όχι πάντα αδικαιολόγητη- “ου μπλέξεις”. Το μόνο σίγουρο είναι αυτή η κινητοποίηση ταρακούνησε και το υπουργείο Οικονομικών, που καλείται να διορθώσει τα κακώς κείμενα, “ξεριζώνοντας” νοοτροπίες χρόνων και “ξηλώνοντας” μικρά ή μεγαλύτερα κυκλώματα, που καταπατούν, αυθαιρετούν και παρανομούν στις δημόσιες παραλίες.

Πρόστιμα «φωτιά» για την παρεμπόδιση πρόσβασης στις παραλίες

Τα περσινά πρόστιμα και “λουκέτα” ήταν μόνο η αρχή. Ήδη ετοιμάζεται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις φετινές δημοπρασίες, τα “ραβασάκια” από αυτοψίες προηγούμενων μηνών πέφτουν “βροχή”, ενώ ενεργοποιήθηκε και το νέο πλαίσιο των πολύ αυστηρότερων προστίμων.

Προχθές, με σχετική εγκύκλιο, άναψε πράσινο φως για τις “καμπάνες” σε όσους καταπατούν και αυθαιρετούν στον αιγιαλό. Χθες, με Απόφαση του ο Κ. Χατζηδάκης εξειδίκευσε τι σημαίνει “παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία”, ορίζοντας τα ανάλογα πρόστιμα, που είναι “φωτιά”.

Τι συνιστά, λοιπόν, παρεμπόδιση;
α) Οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά:

Κτίσματα
Τοιχία
Ζαρντινιέρες
περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

β) Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά:

Αυτοκινήτων
Μοτοσυκλετών
άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων
τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

γ) Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

δ) Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

ε) Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Η παράλειψη του παραβάτη να άρει την παρεμπόδιση εντός των προθεσμιών λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση. Η προθεσμία, ανά κατηγορία παράβασης, ορίζεται ως εξής:

για την απομάκρυνση κατασκευών της περ.α) 30 ημέρες
για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων της περ. β) και μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων της περ.γ) 1 ημέρα
για την άσκηση δραστηριότητας ή εκδήλωσης της περ.δ) 3 ώρες
για την άσκηση σωματικής ή λεκτικής παρεμπόδισης της περ.ε) 1 ώρα.
Τα παραπάνω πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

iefimerida.gr

Σχόλια