Υποφέρει το Ξηρόμερο από διάσπαρτες ανεξέλεγκτες χωματερές – Γεμίζουν Μύτικας και Κανδήλα

 


Απογοητευτικές και ανεπίτρεπτες εικόνες επικρατούν σε διάφορα μέρη του Ξηρομέρου όπου εναποθέτονται απορρίμματα κάθε λογής όπως στρώματα, ρούχα, μπετά, σωροί από κλαδιά, έπιπλα.

Μικροί ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) έχουν δημιουργηθεί σε Μύτικα και Κανδήλα, όπως καταγγέλουν πολίτες παρά το γεγονός ότι από το Άρθρο 49 (παρ. 26 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851) απαγορεύονται ρητά τέτοιου είδους χώροι οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για υγειονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.

Το φαινόμενο των μικρών χωματερών παρατηρείται αυτή τη φορά σε περιοχές του Μύτικα και της Κανδήλας. Οι φωτογραφίες από καταγγελία πολίτη είναι από τον δρόμο προς το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Κανδήλα, από όπου σε λίγες μέρες θα περάσουν εκατοντάδες προσκυνητές. Επίσης, καταγγελίες για μικρές χωματερές, χωρίς ωστόσο φωτογραφικό υλικό, δεχόμαστε για την περιοχή Βαλτί, Παλαιομάνινα, Χρυσοβίτσα.

Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για μία πράξη ασυνείδητων πολιτών που γεμίζουν χώρους της υπαίθρου με σκουπίδια, μπάζα, υλικά ανακαίνισης δημιουργώντας μικρές χωματερές. Ωστόσο, ευθύνη έχει πλέον και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος του Δήμου Ξηρομέρου να προστατεύσουν την περιοχή ιδίως τη δεδομένη στιγμή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς από την αυτανάφλεξη των σκουπιδιών είναι τεράστιος. Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αν και όχι ιδιαίτερα ορατές, είναι άκρως σημαντικές. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων προκαλεί ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, ρύπους, τοξικές και χημικές ενώσεις, ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας ενώ αναπόφευκτα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών, τα μπάζα αυτά εγκυμονούν εξίσου μεγάλους κινδύνους με την πρώτη νεροποντή που ενδέχεται να τα παρασύρει και να φτάσουν ως κάτω στον Μύτικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Δείτε εικόνες:

https://iaitoloakarnania.gr

Σχόλια

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δημος τα πεταγε εκει με το αγροτικο του δημου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΠΕΛΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας τα έχει πρήξει ο Δήμος με τις υχθυοκαλλιέργειες και δεν ασχολείται με τα του οίκου του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Δημος δινει λεφτα σε δικηγόρους για ασχετα πραγματα αντι να ασχοληθει με τις χωματερες που αποτελουν δημοσιο κινδυνο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως ποτε θα ανεχωμαστε την παραβατικότητα του Δημου;;; Ντροπη να μην ελέγχεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου