Πληρωμές αγροτών: Αλλα περίμεναν-άλλα πήραν, «σφαγή» στα οικολογικά σχήματα

Ολιγωρία, καθυστερήσεις, λανθασμένη πληροφόρηση, δυσκολίες στην διαχείριση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, καλλιέργεια λανθασμένων προσδοκιών  και άλλοι παράγοντες, φαίνεται πως προκάλεσαν για άλλη μια φορά πρόβλημα στις πληρωμές των αγροτών που έγιναν το διήμερο 29 και 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, στην εξόφληση του 30% της Βασικής Ενίσχυσης, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023, πληρώθηκαν τότε 572.500 περίπου δικαιούχοι, ενώ στην τωρινή καταβολή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων και των Οικολογικών Σχημάτων, πληρώθηκαν μόνο 422.435 αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), μένοντας εκτός πληρωμής-όπως προαναφέρθηκε-περίπου 150.000 αγρότες, που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ.


Παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες δικαιούχοι, οι οποίοι πληρώθηκαν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, ειδικά στα λεγόμενα Οικολογικά Σχήματα αλλά και στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, καταγγέλλουν αγροτοσυνδικαλιστές. Στην Αιτωλοακαρνανία , υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών που άλλα περίμεναν και άλλα τελικά έλαβαν. Γίνεται λόγος για «τσεκούρι» που έφτασε το 70% στα αναμενόμενα ποσά, κάτι που έχει σαφή επίπτωση στο εισόδημά τους, στον προγραμματισμό που έκαναν τη συγκεκριμένη περίοδο και φυσικά αλλά και στην κίνηση στην τοπική αγορά.

Πληροφορίες ανέφεραν πως την Μ. Δευτέρα και ειδικά την Μ. Τρίτη καταγράφτηκαν σκηνές εκνευρισμού στα ΑΤΜ της περιοχής, όταν οι αγρότες διαπίστωσαν πως η πραγματική πληρωμή υπολείπονταν πολύ της αναμενόμενης. Τα ποσά που είχαν αιτηθεί οι αγρότες έφθασαν το 1,2 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που επρόκειτο να διατεθεί ήταν 425 εκατομμύρια. Ετσι, επήλθε ένα οριζόντιο «κούρεμα» με κάποια από τα οικολογικά σχήματα όμως να είναι δραματικά περιορισμένα, όπως το σχήμα 1 (ψυχανθή, σπόροι, τριφύλλια κλπ) , όπως και το σχήμα 6. Πληροφορίες από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλουν επίσης προβλήματα με τις ενισχύσεις στους νεοεισερχόμενους, στην αναδιανεμητική, στο εθνικό απόθεμα, τα υπολ. βοσκής κλπ. Προκύπτει όμως και το συμπέρασμα, πως καλλιεργήθηκαν σε πολλούς αγρότες υπερβολικές προσδοκίες, με αποτέλεσμα τώρα να επέλθει «ανώμαλη προσγείωση»…

Λάθη εντοπίζονται και στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων όπου η κύρια αιτία εντοπίζεται στη μη διενέργεια των ελέγχων επιλεξιμότητας που απαιτούνται.

Σε ότι αφορά τα Οικολογικά Σχήματα, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε την αδυναμία του να διαχειριστεί την όλη κατάσταση

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι με τις πληρωμές που έκανε «πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα», εντείνοντας έτσι τις αντιδράσεις.

 Στην ίδια ανακοίνωση πάντως, δίνεται η διευκρίνηση πως αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.

Εκπρόσωποι των αγροτών με ανακοινώσεις του ζητούν από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ελάχιστο δείγμα ορθής λειτουργίας, να προβούν σε πλήρη και αναλυτική ανακοίνωση για την πληρωμή τόσο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, όσο και των Οικολογικών Σχημάτων, όπου θα φαίνονται:

• Για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις στη ΦΥΤΙΚΗ παραγωγή: ο συνολικός αριθμός των αιτούντων, των δικαιούχων και των απορριπτόμενων, η συνολική έκταση της κάθε καλλιέργειας καθώς και αιτιολόγηση όσων απορρίφθηκαν
• Για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις στη ΖΩΪΚΗ παραγωγή: ο συνολικός αριθμός των αιτούντων και των δικαιούχων, ο συνολικός αριθμός των ζώων καθώς και αιτιολόγηση όσων απορρίφθηκαν
• Για τα Οικολογικά Σχήματα: Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων, των δικαιούχων και των απορριπτόμενων σε κάθε Δράση καθώς και η αιτιολόγηση όσων απορρίφθηκαν.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου