Η Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Τσάρκου στην Εφημερίδα "Συνείδηση"

 


Η Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Τσάρκου στην Εφημερίδα "Συνείδηση"

και στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Χονδρό.
Με 30% λιγότερο προσωπικό τα ξενοδοχεία στην Αιτωλοακαρνανία - Το πολύ ενάμισι μήνα η φουλ σεζόν στο νομό
Πιο δύσκολη η εύρεση προσωπικού για ξενοδοχεία σε περιοχές με μικρή σεζόν, όπως αυτά της Αιτωλοακαρνανίας
Το πολύ ενάμισι μήνα η φουλ σεζόν στην Αιτωλοακαρνανία. Με 30% λιγότερο προσωπικό όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ακόμη πιο δύσκολη η εύρεση προσωπικού για ξενοδοχεία σε περιοχές με μικρή σεζόν, όπως αυτά της Αιτωλοακαρνανίας
20% πάνω από πέρυσι οι κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ξεκινά η φετινή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν στην Αιτωλοακαρνανία, με τη Ναύπακτο και την Πάλαιρο να κρατούν τα σκήπτρα!
Η σεζόν σ’ αυτές τις δύο περιοχές έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα από άλλες περιοχές του νομού.
Βέβαια, οι τιμές φέτος στα τουριστικά καταλύματα της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι λίγο τσιμπημένες φέτος σε σύγκριση με το παρελθόν. Τα δωμάτια ξεκινούν από 70 ευρώ και πάνω, ενώ το μεγάλο πρόβλημα των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού, αλλά και πανελλαδικά, είναι κυρίως αυτό της έλλειψης προσωπικού.
Στην Αιτωλοακαρνανία φέτος σε σύγκριση με πέρυσι η μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία ανέρχεται στο 30%, τη στιγμή μάλιστα που έχει ήδη ξεκινήσει η σεζόν και την στιγμή που οι επαγγελματίες του κλάδου διαπιστώνουν πως σιγά – σιγά η Αιτωλοακαρνανία κερδίζει έδαφος στο κομμάτι του τουρισμού, δεδομένου πως για τον Αύγουστο οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία του νομού αγγίζουν το 100%, ενώ οι κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι κατά 20% αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι!
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Τσάρκος μιλώντας στη «Σ» τόνισε:
Ο Βασίλης Τσάρκος
«η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα ξενοδοχεία της Αιτωλοακαρνανίας είναι τεράστια.
Το πρόβλημα αυτό όμως δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλαδικό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της χώρας έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ως προς την έλλειψη προσωπικού.
Υποβαθμίζουμε τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων μας, χωρίς να το θέλουμε. Τα ξενοδοχεία που είναι σε περιοχές με μικρή σεζόν, όπως αυτά της Αιτωλοακαρνανίας, αναζητούν αγωνιωδώς προσωπικό πριν ξεκινήσει η σεζόν ,αλλά και κατά την διάρκειά της.
Οι κυβερνήσεις κάνουν μέγα σφάλμα να επιδοτούν την ανεργία και όχι την εργασία.
Πρέπει να το αντιληφτούν όλοι ότι πρέπει να εξασφαλιστούν κίνητρα για να εργαστούν οι νέοι μας.
Έχει συζητηθεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία αυτό το θέμα και πρέπει να υπάρξει λύση, καθώς το ζήτημα βλέπουμε να διογκώνεται στον κλάδο μας και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο στον κλάδο μας.
Γιατί να μην φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό για να καλύψει τα κενά; Ήδη αυτό έχει συζητηθεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία και ήδη έχει γίνει κρούση στην Κυβέρνηση.
Στην Αιτωλοακαρνανία φέτος σε σύγκριση με πέρυσι η μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία είναι στο 30%.
Το Πάσχα η σεζόν ξεκίνησε πολύ δυναμικά στην Αιτωλοακαρνανία, για όλες τις περιοχές του νομού, αλλά υπήρξε μετά, τον Μάιο και τον Ιούνιο δηλαδή, πολύ μεγάλη «κοιλιά» και ευελπιστούμε να πάμε καλά από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και έπειτα, διότι το τριήμερο σε όλο το νομό οι κρατήσεις αγγίζουν το 80%. Υπάρχουν και περιοχές που οι κρατήσεις αγγίζουν ακόμη και το 100%. Όλος ο νομός είναι 20% πάνω στις κρατήσεις του Αγίου Πνεύματος σε σύγκριση με πέρυσι και αυτό είναι θετικό.
Η Πάλαιρος «βουλιάζει» από ξένους εδώ και καιρό. Εκεί ξεκίνησε η σεζόν αμέσως μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ στον υπόλοιπο νομό ξεκινά ουσιαστικά του Αγίου Πνεύματος και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο ή κάπου τον Σεπτέμβριο.
Είναι θετικό επίσης ότι ο Αύγουστος είναι φουλ με προκρατήσεις σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην Πάλαιρο και στη Ναύπακτο, ενώ ο Ιούλιος είναι μισός - μισός. Με άλλα λόγια η φουλ τουριστική σεζόν ξεκινά από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα στο νομό μας.
Οι τιμές φέτος στα καταλύματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι ελαφρά τσιμπημένες. Ξεκινούν δηλαδή από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και στα 180 ευρώ. Φέτος υπάρχει μεγάλη «έξαρση» στην Αιτωλοακαρνανία σε Ρουμάνους και Ουκρανούς τουρίστες. Όντως Ουκρανοί, οι οποίοι επιλέγουν κυρίως το κομμάτι από τον Αστακό μέχρι και την Πάλαιρο, ενώ σε όλο το νομό έρχονται για διακοπές πολλοί Βούλγαροι όχι όμως μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, όπως επίσης έρχονται και Ρώσοι τουρίστες και Σέρβοι, ενώ στη Ναύπακτο, εκτός από τους Αμερικάνους που έχουν ελληνικές ρίζες και μάλιστα από την περιοχή και έρχονται για διακοπές, επισκέπτονται την όμορφη κωμόπολη του Πατραϊκού πάρα πολλοί τουρίστες από πολλές και διάφορες χώρες. Είναι πλέον πέρασμα, αλλά και προορισμός η Ναύπακτος. Η Ναύπακτος διαθέτει υποδομές και έχει καταφέρει να επεκτείνει την σεζόν της μέχρι και τον Οκτώβριο.
Η εικόνα του νομού αλλάζει σιγά – σιγά.
Προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες σε λογικές τιμές.
Θέλω να πιστεύω ότι σιγά – σιγά παίρνουμε τα πάνω μας. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κόσμος αναζητά κάτι ήρεμο, γιατί προορισμοί όπως η Πρέβεζα και κυρίως η Λευκάδα έχουν «φορτώσει» πολύ τουρισμό, με αποτέλεσμα ο ένας να είναι πάνω στον άλλο και κανείς δεν το θέλει αυτό».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Σχόλια