Σοβαρά προβλήματα στα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Αιτωλοακαρνανίας

 


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών κατέθεσε χθες ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Αιτωλοακαρνανίας από την απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σε αυτά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την αύξηση της χρηματοδότησης των σχετικών δράσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να εξασφαλισθεί η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, η στήριξη των οικογενειών και ιδίως των εργαζόμενων γονέων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στις δομές αυτές.

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Αιτωλοακαρνανίας

Κύριοι Υπουργοί,

Τα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ προσφέρουν υπηρεσίες στην καρδιά των αναγκών της ελληνικής οικογένειας, των γονέων και των ίδιων των παιδιών. Παρέχουν φύλαξη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στηρίζοντας με υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας χιλιάδες οικογένειες και μάλιστα οικογένειες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», κατέδειξε ότι σχεδόν τα μισά παιδιά (πάνω από 65.000), δεν θα φιλοξενηθούν φέτος στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Και τούτο διότι ενώ φέτος υπήρξε πολλαπλάσιος αριθμός αιτήσεων (133.076 φέτος έναντι 67.000 πέρυσι), διατέθηκαν μόλις 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, δηλαδή το ίδιο ακριβώς ποσό με πέρυσι.

Όσον αφορά στα ΚΔΑΠ της Αιτωλοακαρνανίας, οι αιτήσεις που έγιναν δεκτές υπολείπονται σημαντικά των συνολικά υποβληθέντων αιτήσεων και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε απόγνωση. Χάνεται η δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές, αθλητικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν είναι καθόλου αυτονόητες για όσους κατοικούν στην επαρχία, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και πολλές φορές σε αγροτικές περιοχές. Ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός των γονέων για τους οποίους τα ΚΔΑΠ ήταν ουσιαστική καθημερινή βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι σε ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ οι συμβάσεις των οποίων ανανεώνονται σε ετήσια βάση την 31η Αυγούστου, ήτοι εντός λίγων ημερών, βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι αναγκαία η άμεση παροχή επιπλέον χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των αιτήσεων που θα στηρίξει τόσο την ελληνική οικογένεια, όσο και τους εργαζόμενους στις δομές αυτές. Σημειώνεται δε, ότι μέχρι την σχολική χρονιά 2014-2015, κατόπιν συνεργασίας ΚΕΔΕ-Υπουργείου Εσωτερικών-Υπουργείου Εργασίας, υπήρχε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από την οποία, κάθε έτος, καλύπτονταν σε δεύτερη κατανομή σχεδόν το 100% των αιτήσεων.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλίσετε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ, τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα την βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων;

2. Συγκεκριμένα για τα ΚΔΑΠ της Αιτωλοακαρνανίας, πώς θα αντιμετωπιστούν τα πλείστα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απόρριψη μεγάλου αριθμού αιτήσεων; Ποια πρόβλεψη θα υπάρξει για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και για τους εργαζόμενους στις δομές αυτές;

3. Σχεδιάζετε να αναζητήσετε επιπλέον πόρους για τις δημοτικές δομές, όπως για παράδειγμα συνέβαινε μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

https://iaitoloakarnania.gr/

Σχόλια