Πάνος Πετρονικολός : Ο αγώνας πού δώσαμε δικαιώθηκε



Ο αγώνας πού δώσαμε δικαιώθηκε,ας προσπαθούν κάποια τοπικά σάιτ να περάσουν μηνύματα και να γράφουν πώς το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε αρνητικά χωρίς να εμφανίζουν πουθενά τον αγώνα που έδωσαν :

Τοπική κοινωνία.
Τοπικές Κοινότητες.
Φορείς Σύλλογοι.
Διοργανώθηκε ημερίδα με επιστήμονες για ενημέρωση,όταν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν υπέρ των ανεμογεννητριών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που ήσασταν δίπλα μας σε αυτόν το δύσκολο αγώνα.
Κερδίσαμε την μάχη συνεχίζουμε τον αγώνα με όπλο τις τοπικές κοινωνίες.


🔥 ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ οι ΑΣΠΗΕ στο Όρος Βελούτσα του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας!
Η διαρκής προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση των βιοτόπων των γυπών από την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών φέρνει και σημαντικές επιτυχίες: μία τέτοια αποτελεί και η απόρριψη των Αιολικών Σταθμών «ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ» και «ΒΕΛΟΥΤΣΑ» στο όρος Βελούτσα και μέσα στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) «Ακαρνανικά Όρη».
👉 Οι σχετικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου (ΑΔΠΔΕΙ) δημοσιεύτηκαν στις 20-1-2022 και πιστεύουμε ότι θα κλείσουν οριστικά την πόρτα στον κίνδυνο μόνιμης αλλοίωσης μίας αδιατάρακτης ορεινής περιοχής.
Η απόφαση για την Βελούτσα: https://diavgeia.gov.gr/.../%CE%A9%CE%9D6%CE%A9%CE%9F%CE...
Η απόφαση για τον Καλλίδρομο: https://diavgeia.gov.gr/.../%CE%A86%CE%A67%CE%9F%CE%A11...
‼ Αξίζει ωστόσο να γίνει μία υπενθύμιση του ιστορικού της υπόθεσης:
◾ Τον Μάρτιο του 2021 κατατίθενται οι ΜΠΕ για τα δύο έργα, συνοδευόμενες από Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (ΕΟΜ).
◾ Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καταθέτει υπόμνημα προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες επισημαίνοντας σοβαρές παραλείψεις στις ΕΟΜ. 🔥 Η μαζική και αποφασιστική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και η πανελλαδική διάδοση της είδησης «για 2 μελέτες copy paste με ταυτόχρονα πολλές ελλείψεις» οδήγησαν στο να υπάρξουν αρκετές ενστάσεις πολιτών στην διαβούλευση.
◾ Με βάση το υπόμνημα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητάει επικαιροποιημένες ΕΟΜ από την εταιρεία.
◾ Τον Ιούλιο 2021 η εταιρεία υποβάλλει τις «επικαιροποιημένες» μελέτες όπου -ως εκ θαύματος- εμφανίζονται καταγραφές πεδίου 2, 3 και 6 μήνες αντίστοιχα, ΠΡΙΝ ζητηθούν από την ΑΔΠΔΕΙ (!), οι οποίες μάλιστα είναι πανομοιότυπες και για τους δύο ΑΣΠΗΕ! Φυσικά η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ενημερώνει σχετικά εκ νέου τις υπηρεσίες.
◾ Παράλληλα, ήταν απόλυτα σαφές εξ αρχής πως οι δύο αυτοί γειτονικοί Αιολικοί Σταθμοί της ίδιας εταιρείας αποτελούσαν τμήματα ενός προσχηματικά και αδικαιολόγητα τεμαχισμένου έργου, το οποίο αν προχωρούσε ως ενιαίο θα ενέπιπτε σε ανώτερη και πιο σύνθετη αδειοδοτική κατηγορία (Α1). 🆘 Να υπογραμμίσουμε εδώ πως, παρά το γεγονός πως η πρακτική αυτή έχει με δικαστική βούλα του ΣτΕ κριθεί παράνομη, είναι πανταχού παρούσα στην αδειοδότηση έργων και ειδικότερα έργων ΑΠΕ.
Με όλα τα παραπάνω στοιχεία διαθέσιμα στις υπηρεσίες, ακούγεται μεν εύλογη εντέλει η απόρριψη των δύο ΑΣΠΗΕ, ωστόσο καθόλου αυτονόητη, όπως δείχνει και η ιστορία με την αδειοδότηση των επιμέρους «μικρών» αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη, η ακύρωση της οποίας αποτελεί αυτή τη στιγμή κεντρικό στόχο.
ℹ 👉 Περισσότερες πληροφορίες για τους ΑΣΠΗΕ στο Όρος Βελούτσα: https://www.facebook.com/BirdlifeGreece/posts/10159408627248482
ℹ Δείτε τι συμβαίνει με τα επιμέρους "μικρά" αιολικά στα Ακαρνανικά Όρη εδώ: 👉 https://ornithologiki.gr/.../1391-spernoun...

Σχόλια


  1. Θερμά συγχαρητήρια φίλε Πρόεδρε .
    Αν δεν είχε ξεκινήσει από εσάς ο αγώνας, τον οποίο η Παράταξη μας στήριξε από την πρώτη στιγμή , τότε το ΝΑΙ του Δημάρχου το μεσημέρι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ,που το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε μεγαλοπρεπή κωλοτουμπα και το μετέτρεψε σε όχι ,αφού είδε πως έμενε μόνος του και του έμεινε η δέσμευση στο Υπουργείο που είχε πάει .
    Αυτός χαμένος και ο τόπος κερδισμένος .!!!!!
    Και πάλι συγχαρητήρια Πρόεδρε .!!!
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου